Στα άρθρα αυτά θα παρουσιάσουμε προβλήματα άμυνας τα οποία παρουσίασε ο Πρωταθλητής Krzysztof Martens στο Φεστιβάλ “Ελληνικά Νησιά” με τη μορφή μαθημάτων.

Μάλιστα ξεκίνησε με την παρακάτω διδακτική Ιστορία σαν εισαγωγή. Απολαύστε τον:

 

Πως άνοιξε το μονοπάτι (Ιστορίες του PAOLO COELHO)

Στο “Jornalinho”, στην Πορτογαλία, βρήκα μια ιστορία που μας λέει πολλά για τις στιγμιαίες επιλογές που κάνουμε. Μια μέρα, ένα μοσχάρι είχε να διασχίσει ένα άγριο δάσος για να επιστρέψει στην εύφορη κοιλάδα. Σαν παράλογο ζώο που ήταν, διάλεξε ένα δύσκολο μονοπάτι, γεμάτο στροφές, ανηφόρες και κατηφόρες.

Την άλλη μέρα, ένα σκυλί που περπατούσε στην ίδια περιοχή αποφάσισε να ταξιδέψει στο ίδιο μονοπάτι για να διασχίσει το δάσος. Μετά ένα πρόβατο, αρχηγός του κοπαδιού του, όταν είδε το καλοπατημένο μονοπάτι, οδήγησε τους ακόλουθούς του να περπατήσουν σε αυτό.

Αργότερα, πολλοί άνθρωποι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το μονοπάτι αυτό. Έρχονταν και πήγαιναν, στρίβανε αριστερά και δεξιά, ανεβοκατεβαίνανε, απέφευγαν εμπόδια, διαμαρτύρονταν και καταριόταν, και με το δίκαιο. Αλλά δεν κάνανε τίποτα για να βρούνε κάποιον άλλον δρόμο.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι περνούσαν το μονοπάτι, τόσο αυτό μεγάλωνε. Τα καημένα ζώα κουράζονταν κουβαλώντας βαριά φορτία. Έπρεπε να περπατάνε επί τρεις ώρες για ένα ταξίδι που θα διαρκούσε μόνο μισή ώρα , αν δεν είχανε ακολουθήσει το μονοπάτι που πρώτο άνοιξε το μοσχάρι.

Πολλά χρόνια πέρασαν και το μονοπάτι έγινε ο κεντρικός δρόμος ενός χωριού και μετά μιας πόλης. Όλοι διαμαρτύρονταν για την κυκλοφορία, επειδή η διαδρομή ήταν η χειρότερη δυνατή.

Εντωμεταξύ το γέρικο και σοφό δάσος γελούσε με τους ανθρώπους, οι οποίοι τυφλά ακολουθούσαν τυφλά το καλοπατημένο μονοπάτι, χωρίς να αναρωτιούνται αν είναι η καλύτερη επιλογή.

Κάνουμε πολλά λάθη στην ΑΜΥΝΑ. Αλλά ακόμη και οι Πρωταθλητές κάνουν λάθη. Ακούω συχνά την ερώτηση: «Πως μπορώ να αποφύγω τα εύκολα από τα λάθη μου;»

Τα απλά λάθη είναι συχνά αποτέλεσμα έλλειψης συγκέντρωσης. Υπάρχει θεραπεία γι αυτό: υπάρχουν πολλές τεχνικές για να βελτιώσουμε  την αυτοσυγκέντρωση μας. Άλλο αίτιο είναι η τεμπελιά. Παίρνουμε επιπόλαιες αποφάσεις βασιζόμενοι στα αντανακλαστικά μας και στη ρουτίνα. Παίζουμε σαν το μοσχάρι της ιστορίας: δηλ. ένας αργός, άβουλος και αναποτελεσματικός παίκτης βασιζόμενος σε ρουτίνα χωρίς προβληματισμό. Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτή τη κακή συνήθεια; Πρέπει να πιέσουμε το μυαλό μας για συνεχή πνευματική προσπάθεια. Στην αρχή, αυτό απαιτεί μεγάλο κόπο. Μετά από κάποιο διάστημα, θα γίνεται αυτόματα. Ακολουθούν παρακάτω κάποια προβλήματα άμυνας, στα οποία όλες οι αντιδράσεις που μοιάζουν με αυτές του μοσχαριού χρεώνονται σε εμένα. Είναι μια χρήσιμη συνθήκη, μιας και ο αναγνώστης θα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένος, στο να βρει μια λύση καλύτερη από αυτή που διάλεξε ο συγγραφέας.

 

Πρόβλημα Άμυνας Martens 1